Wednesday, September 9, 2009

Resepi Laksa Terengganu..


ramai kawan2 kat luar sana x pernah mkn laksa terengganu kan?,,so,ni nak bg resepinye..kuahnye macm kuah laksam juga..(tp kalu ikut style mak,dia x msk kuah tu,cume guna air panas campur ngan santan!!yg ni best!!cume asben x leh nak telan..so kene lah msak kuah nye) mcm laksa pahang juga,tp kat kelantan ada 2 kuah,1 kuah putih dan 1 lagi kuah merah..makan laksa ni ngan tangan lg best!!baru ade ummmmphh!!..


Bahan2 nye : (resepi ni main campak2 aje ye,x de sukatan yg betul)

Laksa beras

Untuk Kuahnye :

*3 ekor ikan (direbus ngan asam keping dan garam)
*4 ulas bawang merah
*1/2 sudu besar lada hitam
sedikit asam jawa
santan
garam dan sedikit perasa
*semua bahan yg ditanda * ditumbuk
Untuk Ulamnye :

kacang panjang,timun,kobis bulat,terung,taugeh dan daun kemangi (sweet basil) - dihiris halus.
cili giling dan belacan..
hirisan limau nipis

Cara2 nye :

Masukkan santan,bahan yg ditumbuk,asam jawa,garam dan perasa ke dlm periuk.
kacau dan tunggu sampai dia mengelegak (kuah ni kene kacau selalu..)..
angkat dan hidang bersama ngan laksa,ulam2,dan juga cili giling,belacan dan hirisan limau nipis..

7 comments:

  1. wah bestnyer dapat resepi...boleh try ni..tankiuu akak

    ReplyDelete
  2. Waahh....sedap nih! tengkiu untuk resepinya.

    ooo kak Miza ooii! balasle komen2 yang ditinggalkan disini...asik melayan chat box je!

    ReplyDelete
  3. betul, betul..makan ngan tangan lagi ummphh!
    tapi aritu akak hidang kat kami napa bagi sudu sekali? malu-malu kami nak makan... akekeke

    ReplyDelete
  4. salam normi...
    yelah!2 akak balas ni...hehehe..hah dah dpt resepi tu,cube2 lah buat ye!

    aritu bagi makan ngan sudu sebab nye takut normi dan ikram x biasa!!kang banyak yg jatuh dr masuk dlm mulut!!hihihi...

    ReplyDelete
  5. macam laksa johor makan ngan tangan mmg powerrr!!

    ReplyDelete
  6. Salam..cikwan mohon share kat blog cikwan ye..

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin